Danmarks Krebseavlerforening

Forside - Bestyrelse - Litteratur - Medlemskab - Generelt - Levevis - Opdræt - Vandkvalitet - Spørgsmål - Salg - Konsulenter - Kogebog

Generelt om flodkrebsen

Navn

Flodkrebs - latinsk navn Astacus astacus

Systematik

  • Orden: Decapoda (de tibenede)
  • Klasse: Malacostraca (storkrebsene)
  • Underrække: Crustaceae (krebsdyr)
  • Række: Arthropoda (leddyr)
  • Slægt: Astacus
  • Art: astacus

Udbredelse

Skandinavien med Finland ned over Tyskland med vestlig grænse mod Frankrig, sydlig grænse Italien, ind over Balkan og mod nord med en østgrænse i de vestlige dele af europæisk Rusland.

Udbredelse i Danmark

Tidligere meget almindelig i søer, i de mange småvande i det åbne land, i åer og bække. Gik stærkt tilbage i 50'erne under landbrugets rationalisering med større maskiner, stærke sprøjtemidler og flysprøjtning.

Er gået stærkt frem i 80'erne og 90'erne, da man igen fik øje på værdien af mindre søer på sin jord, og mange døde mergelgrave og andre småvande er renoveret, og der er udsat krebs i mange af dem, ligesom der er gravet mange nye småsøer. Også i åerne spores der en god fremgang i takt med, at åerne igen er blevet renere, og mange åer rummer nu fine bestande.

Levesteder

Søer, store som små, åer og bække. Den kræver en rimelig fast bund med mange sten eller andre former for skjulesteder som f.eks. trærødder. En vegetation som hovedsageligt består af bundplanter. Rent iltrigt vand med vekslende dybder ned til 4-5 m.

Miljøkrav

Tåler kun fersk vand, og selv med en lille saltpromille er den ikke i stand til at formere sig eller skifte skal. Kræver iltrigt vand med over 5 mg/l. Kræver meget kalk i vandet, helst over 40 mg/l. Tåler ikke surt vand, pH-værdien skal være over 6,5 men ikke over 8. Gennemsnitstemperaturen om sommeren skal være over 15° i mindst 3 måneder for at opnå normal vækst. Større vækst kan opnås ved højere temperatur mellem 17° og 22°, men helst ikke højere.